ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 (20) 99 13 222
Szállítás 3 napon belül
Akció

Molnár Ferenc: Úri divat

 

"Molnár Ferenc vígjátékáról ezt mondtam: a színpadi ördög után megszületett a színpadi angyal is. Természetesen földi formában, szeplőkkel és emberi gyarlóságokkal ékesítve. Sem az író, sem a közönség nem tudna elviselni egy igazi angyalt. Az nagyon égi és nagyon unalmas volna. Valahogy színpadképessé kell tenni a jóságot, rá kell aggatni a mi prózai, budapesti életünk kölönceit, nehogy elrepüljön innen a zsinórpadlásra, vagy a kék, de nem túlságosan érdekes egekbe. Legyen egy divatáru-kereskedő az angyal, hagyja el a felesége és jusson csődbe, aztán küldjük el egy grófi uradalomba, a büdös sajtok igazgatójának. Micsoda nevetséges egy angyal. De hiszen az ördög meg rokonszenves volt.

Körülbelül így látom - laza formában - az író alapötletét. Majdnem minden tárgya érzelmesen szenvedélyes, de addig hordja magával, míg az érzelmesség cukrába fanyar íz vegyül, a szenvedélyesség lehűl és azok a tragédiák, melyek mondanivalóját alkotják, könnyes és nevető vígjátékokká válnak. Tulajdonképpen ez az alkotó munkája. Denaturalizálja a nagyon is csillogó és lírai tárgyait, amint a lakkcipőnk csúszós talpát is előbb befenjük zsírral, hogy járni tudjunk rajta. Az, amit ebben a darabjában pedz, nagyon érdekes és izgató. Egy ember jön a színpadra, aki maga a csurgatott és cseppentett jóság. Engedi, hogy elvegyék minden fegyverét. Aztán mégis győz, minthogy a fegyvere a fegyvertelen jóság, Nem cselekszik, csak vele cselekednek. Szenved, nemcsak lélektani, de nyelvtani értelemben is. Történetét szenvedő igealakokban lehet kifejezni. Az első felvonásban: elhagyatik, a második felvonásban: megszerettetik, a harmadik felvonásban: boldogíttatik. (...)"

Kosztolányi Dezső: Úri divat (részlet)
NYUGAT,1917/23.

 

Molnár ferenc: Úri Divat c. vígjátéka megváráolható:

Mandzsetta kontra mandzsettagomb

Tények és Tévhitek a mandzsettáról

Tegyenek egy próbát: menjenek be valamelyik üzletbe, ahol inget forgalmaznak, és kérdezzék meg van-e mandzsettás ingük. Az esetek 99 %-ban vagy dupla mandzsettás inget fognak mutatni önöknek, vagy azt mondják, hogy nincs mandzsettás ingük. S hogy ez miért érdekes?

Nos, azért, mert minden ing mandzsettás ing, kivéve a rövid ujjút, ami viszont nem ing.

mandzsettagomb uridivat 001

 
A ruházattal kapcsolatos fogalmak és kifejezések helytelen használatának egyik kiemelt példája az ingek kézelőjét, azaz a mandzsettát érinti. Az elmúlt hetekben olyan sokszor futottam bele ebbe a fogalomzavarba, hogy megfordult a fejemben, ha így haladunk az MTA Nyelvtudományi Intézete beadja a derekát és a rendellenes szóhasználatot elterjedtsége okán elfogadja nyelvmódosulásként. Ha most azt hiszik ez nem életszerű elképzelés, akkor talán emlékeztetném önöket arra, hogy a "deviszont" – a korábban helytelennek tartott szó – 2014-ben bekerült  a magyar nyelv nagyszótárának új kötetébe nyelvtanilag helyes kifejezésként. Szóval, higgyék el, nem árt résen lenni.

Tisztázzuk tehát:

KÉZELŐ (főnév)
1. Ruhaujj szegélye; férfiing vagy hosszú ujjú női ruha, blúz ujjának végére varrt széles szegély.

A férfiing kézelőjébe jól illik a fényes mandzsettagomb. A szerelő összekoszolja a kézelőjét munka közben. Az asszony felhajtja blúzának kézelőjét, hogy ne legyen vizes.

2. Régies: Ingujj toldalék; férfiing ujjának végére rágombolható, vászonból készült ruhadarab, amelyet rendszerint kikeményítve, díszesebb gombbal összetűzve viseltek.

A bankigazgató frakkjának ujja alól kilátszik a kézelője. Az estélyre mindig frissen kikeményített kézelő jár a tiszta selyeminghez. A nőnek feltűnt a kézelőn csillogó aranygomb.

Eredet [kézelő < kéz + elő (főnév)]

Amennyire sikerült megfigyelnem, a helytelen használat abból a tévedésből ered miszerint a "mandzsetta" szót sokan nem a kézelőre, hanem a kivehető díszgombra értik, azt nevezik mandzsettának. Így lesz az ing, amibe "mandzsettát" kell tenni, "mandzsettás ing".

Na mármost, a félreértés könnyen tisztázható, és aki egyszer megismeri ezeket a tényeket, az nyilván soha többé nem fogja keverni a releváns fogalmakat.  Fentebbi magyarázat pontosan és világosan bemutatja, hogy a MANDZSETTA = KÉZELŐ. Ebből következik, hogy minden ing mandzsettás.

A mandzsetták/kézelők között természetesen vannak különböző variációk, melyek között alap eset a szimpla mandzsetta, a visszahajtott kézelőt pedig dupla kézelőnek nevezzük, vagyis dupla mandzsettának. Most pedig térjünk rá a gombra. A szimpla mandzsetta rávarrt gombbal záródik. A dupla mandzsetta viszont nem rávarrt gombokkal záródik, hanem egy kivehető díszgombbal, aminek a helyes megnevezése "mandzsettagomb".  Tehát ez nem "mandzsetta", hanem "mandzsettagomb".

kezelok uridivat mandzsettagomb

          1, Szimpla mandzsetta                       2, dupla mandzsetta                   3, mandzsettagomb

Természetesen a szimpla mandzsettának, a dupla mandzsettának és a mandzsettagombnak is sok variációja létezik, s ezekről alkalomadtán beszélni is fogunk. Most azonban igyekezzünk feldolgozni az itt leírtakat, főleg, ha mindez eddig nem volt számunkra evidens. 

 

Kösd fel a gatyád! – Újból hódít a hózentróger

Mi a közös Humphrey Bogartban, Franklin Delano Rooseveltben, Larry Kingben és Leonardo Di Caprióban? Hát, a hózentróger.

nadragtartó uridivat hozentroger

Esküvői öltözködési etikett férfiaknak

A megfelelő, az alkalomhoz és a kísérőhöz illő viselet mind a férfi vendégek, mind a vőlegény számára egyaránt fontos.

uridivat eskuvo

 

Stílus tippek fiúknak

25 év alatti vagy?

Szuper!

Mi is jellemzi ezen időszakát egy fiatalembernek?

  • Már szinte felnőtt vagy
  • A pénzt nem kéred már a szüleudtől, hanem már keresel
  • Önálló döntéseket kell hoznod
  • Újabb és újabb kihívásokkal kell megbirkóznod.
  • Kialakul a saját stílusod

Igen, az utóbbi egy nagy kihívás még akkor is, ha nem mindig tudatos.

Ha hatni szeretnél erre a világra és ha olyan ember szeretnél lenni, akik hatással vannak másokra, akkor a stílusos kialakítását ne bízd a véletlenre!

10 tipp, hogyan legyél sítlusos

Kisgyerek csokornyakkendőben

A férfiak, fiúk mindig hordhatnak csokornyakkendőt. A csokornyakkendő olyan ember számára készül, aki merész és hajlandó az újdonságra, függetlenül attól, hogy kisfiúról vagy férfiról van.szó.