ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: +36 (20) 99 13 222
Szállítás 3 napon belül
Akció

ROSSINI CRAVATTE, ASCOT NYAKSÁL

uridivat ascot nyakkendo sal derdidivat 002Technikailag az ascot sál, ascot nyakkendő egy szimetrikus nyakkendő, mely végei egyformák és a nyakrésznél keskeny.

A legformálisabb, legelegánsabb nyakkendő. Nem hiába mondunk nyakkendőt, annak ellenére is, hogy megkötve olyan, mintha sál lenne, de summa summárum az ascot nyakkendő inkább nyakkendő, mint sál.

A név az angliai Ascot versenyekből származik. A Royal Ascot, a világ legnagyobb lóverseny rendezvénye. 

Az ötnapos lóverseny olyan társadalmi esemény, ahol a brit előkelőségek mellett nagy számban képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág is. 

 

Még pár szó a Royal Ascot versenyről:

A Royal Ascot Kétségkívül ez a világ legnagyobb megmérettetése a versenylovak, a zsokék és a női kalapok számára. A kalapokról és ruhákról mindenesetre egyelőre látványosabb képeket lehet találni, többet lehet tudni, mint a versenyről.

II. Erzsébet királynő családja körében minden évben részt vesz az eseményen, melyre a jegyeket általában már több hónappal előre elkapkodják. A Royal Ascot-on szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben. A királyi páholyba, a Royal Enclosure-be a férfiak kizárólag fekete vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be, a hölgyeknek pedig kötelező a kosztüm vagy koktélruha, díszes kalappal. A páholyon kívül is az elegáns megjelenés az elvárt, a látogatók között kizárólag öltönyös férfiakat, és kosztümös-kalapos hölgyeket láthatunk. 

Az Ascot történelme egészen 1711-ig vezethető vissza, ekkor építették meg Anna királynő ötlete nyomán az ascoti mezőn a nyitott lóversenypályát. Az első futamot 1711. augusztus 11-én rendezték, „Őfelsége Nagydíj” néven, melyre 6 évesnél idősebb lovak nevezhettek. Hét ló versenyzett a 100 guinea összdíjazású futamon, mindegyikük 76 kilónyi súlyt cipelt. Ez a verseny még nem nagyon hasonlított arra, amit manapság az Ascot-on látni lehet. A hét ló mindegyike English Hunter volt, és ezek a lovak meglehetősen különböznek azoktól a gyors telivérektől, melyek manapság versenyeznek az Ascot-on. A verseny három 6.437 méteres futamból állt, jócskán próbára téve a lovak állóképességét. 

Az évszázadok során a Royal Ascot a világ egyik leghíresebb versenyévé vált, évente több mint 300.000 ember látogat Berkshire-be a Royal Ascot hetében. Ezzel Európa leglátogatottabb lóversenye az ötnapos fesztivál, amelyet az idén június 20-24. között rendeznek. A hagyomány szerint összesen 30 futamot rendeznek, és az öt nap mindegyikén legalább egy Group 1 versenyt is láthat majd a közönség. A világ minden részéről érkező versenyzőket mintegy ötmillió font pénzdíj várja, ami átszámítva csaknem 2 milliárd forintnak felel meg.

uridivat ascot nyakkendo kotes 001 Az ASCOT név eredete: ASCOT Heath versenypálya nevéből származik. Itt viselték előszor ezt a nyakkendőt. Ascot versenyek férfi öltözetének dress kódja a zsakett (angolu megfelelője: morning dress), melynek egyik nélkülözhetetlen kiegészítője az ASCOT nyakkendő.

Az ipari  forradalom idején a férfiak, olyan kiegészítőt szerettek viselni, melyet egyszerű megkötni, kényelmes viselet, de közben elegáns is. Ez nem más volt, mint az ASCOT sálkendő.

uridivat ascot nyakkendo sal ferfidivat ascotsal kotes

Az ascot nyaksálak általában az estélyi ruhás vacsorák és versenyek férfi nézőinek ruhaviseletében volt jelen, azonban a mai olasz divat újra felfedezte ezt a kiegészítőt, mely dekoratív megjelenést biztosít az úriemberek számára. Aki igazán divatos és egyben tökéletesen elegáns kíván lenni, annak kötelező viselet a 100% selyemből készült nyaksál. Ezzel az egyedi stíluselemmel Ön is kiemelkedhet a tömegből.

Ahhoz, hogy kellő eleganciát sugározzon az ascot nyaksál viselője, több dologra is oda kell figyelnie. A legfontosabb, hogy az ing felső gombját sosem szabad begombolni, de kettőnél többet sem gombolhat ki, mivel akkor az alsónemű, vagy a mellkas kivillanhat és így hanyag megjelenésű lesz.

Ne vásároljon olcsó kemény selyemből vagy szövetből készült nyaksálat, mert az egész napi viselet során az kényelmetlenné válik. Az olcsó selyem sál szálai beleakadnak az arcszőrzetbe, ezek kis horogként folyamatosan kihúzzák a szálakat a szövetből. Így hamar elkopik a nyaksál, és elhasználtnak tűnik. A finom szövésű, nyomott selyem tartós viseletet biztosít. Egyes modellek esetében kizárólag egy rétegű selyem anyagot használnak a készítők, ez rendkívül esztétikus, azonban sokszor nehezebb megkötni, mert az anyag csúszik. Gyakran a könnyebb kezelhetőség érdekében a selyem nyaksál belső felét kontrasztos gyapjú anyaggal bélelik, így egyszerűbb azt megkötni.

 

forrás: